Японски сладък картоф

Японски сладък картоф

Японският сладък картоф е ниско калорична храна. Според, USDA Agricultural Research Service Nutrient Data Laboratory, среден по размер японски сладък картоф (около 130гр.), съдържа около 113 калории и нито една от тези калории не от мазнини. Японските сладки картофи не съдържат мазнина, наситени мастни киселини и холестерол.
Японският сладък картоф съдържа повече от 60% вода и доставя на организма 190 калории за порция от 150гр. Сравнено с купичка ориз около 150гр., която съдържа 250 калории, той набавя на организма ви с 60 калории по-малко за едно хранене.

Съдържание на протеини
Както и другите видове картофи, японските сладки картофи са с ниско съдържание на протеини. Един картоф, около 170гр., съдържа 3.5гр. протеин, което се равнява на по-малко от половината протеин от 236мл. мляко. Протеините спомагат за възстановяването на мускулите след натоварване и заемат важна роля в израстването на организма.

Съдържание на витамини
Японските сладки картофи са с високо съдържание на витамини. Според, USDA Agricultural Research Service Nutrient Data Laboratory, те съдържат 11.062 микро гр. витамин А, което доставя на организма 202.2% от необходимата дневна доза. Един среден по размер картоф предоставя на организма 30% от дневната доза витамин С и около 12% от необходимия витамин В-6.
Тези витамини действат като силен антиоксидант и предпазват увреждането на клетките от свободните радикали в организма.
Важна особеност за японските сладки картофи е че, съдържанието на витамин С в тях не се губи при готвене, благодарение на нишестето което те съдържат. Тоест термичната обработка не намалява хранителната им стойност.

Съдържание на минерали
Потазиум, калций, натрий, фосфор, манган, мед, желязо и магнезий – всички тези минерали се съдържат в голямо количество в японските сладки картофи.

Кожичката и близките до нея слоеве на японските сладки картофи, както и на всички други картофи, съдържат безценни хранителни вещества. Малка особеност е че, точно тяхната кожичка е с леко тръпчиво-нагарчащ вкус така че, съобразете подправките 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *