12 Храни които щастливите хора консумират

12 Храни които щастливите хора консумират

1. Зелени листни зеленчуци, например спанак и от семейството на зелето – кеил. Те са с високо съдържание на витамин С и магнезии.

2. Ядки и семена
Ако лененото семе, чиа, тиквени семки, конопено семе и орехите са богати на омега 3S, то кашуто е един от най-богатите на натурални източници на триптофан (tryptophan) Да не забравяме и царя на ядките, Бадема. Той е богат на цинк (спомага за поддържане на настроението), желязо (подпомага при усилена умствена работа) и здравословни мазнини (намаляват тревожноста).

3. Боровинки/Акай
Намалява чувството за нервност и притеснение.
Те са богати на витамини и с висока хранителна стойност с растителен произход. Боровинките и Акай са богати на разнообразни, намаляващи стреса антиоксиданти.

4. Сурово какао
Не е тайна, че консумацията на висококачествен натурален шоколад ви кара да се чувствате щастливи. Признанието, че подобрява настроението е доказано с факта, че какаото съдържа phenylethylamine, същото вещество което мозъка произвежда когато сме влюбени, което съответно води до повишаване стоиностите на ендорфин в организма.

5. Храни богати на витамин “В”
Ниското ниво на витамините от група “В” – (В1, В3, В6, В9, В12) е доказано, че подпомагат за лошото настроение. Съответно продължителна консумация на храни с високо съдържание на витамини от група “В”, ви помага да се чувствате щастливи.
Такива храни са: зеленчуците, ядки, семена, кафяв ориз, овесени ядки, тъмно зелени зеленчуци ( като спанак и броколи), както и хранителна мая. Витамин В12 се среща и в органик животински продукти, като риба и млечни продукти и спирулина.

6. Ферментирали храни
Червото дава едни от най-точните индикации свързани с вашето здраве. Всъщност най-голяма част от серотонина в организма ( които е отговорен за усещането за щастие) се произвежда в червата, а не в мозъка. Всъщност, червата и мозъка (и това как се чувствате са) са неразривно свързани. Поради това е нужно да ги снабдявате регулярно с “добри бактерии” които да спомагат за тяхното добро функциониране.
Ферментирали храни като; кисело зеле, кимчи, мисо, ферментирала соя (tempeh) и напитки като кефир, кокосов кефир и камбуча са най-добри за тази цел. Те подхранват здравословните бактерии в храносмилателната система.

7. Дива риба
Концентриран източник на Омега – 3 (така важни за развитието на мозъка), дивата риба е задължителна за добрия хранителен режим. Богата на DHA (docosahexaenoic acid), дивата риба, като сьомга или сьомгова пъстърва са фактор за чувството за щастие и удоволствие.
Омега-3s са от голямо значение за контрола и намаляването на възпалителните процеси в организма, една от основните причини за лошо нстроение. Омега-3s стимулират позитивните емоции и подобряват конгнитивните. Препоръчително е да се консумира дива риба всяка седмица. Растителният източник заместващ тези здравословни мазнини включва семената и нерафинирана, студено пресована кокосова мазнина.

8. Банани
Активен енергиен източник, богат на витамин В6, триптофан, желязо, магнезии (намалява стреса) и потасиум и натурален пробиотик. Бананае богат на фибри и е добър регулатор на кръвната захар.

9. Храни богати на витамин D
Зареждането на организма с витамин D, подобрява настроението и стимулира производството на хормона на щастие – серотонин. Храните които ще ви помогнат да си набавите витамин D са рибеното масло, кокосово мляко, бадемово мляко и гъбите.

10. Комбинирани въглехидрати
Комбинираните въглехидратни храни като леща, нахут, ядки, овесени ядки, кафяв ориз, картофи, сладка царевица, пълнозърнести семена, банани и зеленчуково нишесте е доказано, че стимулират производството на серотонин.

11. Корен Мака
Предлага се най-често във вид на пудра(прах) и се е използвал за намаляване на стресаоще от богатите инки в Перу. Корена Мака е богат на калции, магнезии, фосфор, содиум и потазиум. Той също така е отличен източник на минерали като, магнезии и желязо (важни минерали при контрола на раздразнителност), цинк, йод и витамините В1, В2, С и Е.

12. Спирулина
Спирулина е едно от най-богатите на хранителни вещества растения на Нашата планета! Супер зелен еквивалент на мулти-витамин, Спирулина е 60-70% протеини, богата на желязо, витамини от група В(най-вече В12, който се среща много рядко в растения), триптофан, Омега3 и Омега6 мастни киселини. Освен всичко това, Спирулина е богата на калции, магнезии, фолиева киселина, витамините А, В, С, D, Е, К и антиоксиданти. От биохимична гледна точка Спирулина е “Извор на щастие”.

“12 Food happy people eat” by James Colquhoun
foodmatters.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *