Кафяв ориз :)

Децата обичат ориз 🙂 колкото по-пухкав толкова по-добре :)))

Установено е, че узрелите зърна, като цяло, имат голямо предимство от към хранителни стойности.

Ако накиснете кафяв ориз за около 4 до 20 часа в топла вода (40 градуса), преди готвене, това ще стимулира процеса на зреене, което от своя страна активира различни ензими в ориза.
Кафявият ориз е пълнозърнест, богат на фибри и е добър източник на Магнезий, Фосфор, Селен, витамин В1, Ниацин, витамин В6 и Манган.
Тези витамини от група “В“, помагат на организма ви да усвои максимална част от енергийната стойност на храната която консумирате. В същото време подпомагат мозъчната активност и формирането на кръвни клетки. Също така си набавяте и Магнезий, Фосфор и малко Калций за да поддържате здрави костите си. Като допълнение, получавате Калии и малко Натрий за баланс на телесните течности и сърдечната дейност.

Кафявия ориз издържа на съхранение в херметически съд около 6 месеца. Можете сериозно да увеличите периода на съхранение ако го съхранявате в хладилник или го замразите. Даже и периодично замразяване може да удължи периода на съхранение.*

Ако по някаква причина не консумирате месо, можете да си набавите задължителните за здравето на организма ви протеини, като комбинирате зърнени храни със семена. Например, ориз и бобени растения или зърнени храни и соя.**

*Wikipedia

**Food-Science: The Biochemistry of Food & Nutrition, June 1, 1997, by Kay Yockey Mehas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *